Άφιξη

DCIM100MEDIA

Πώς θα φτάσετε στα σπίτια

Η ΚΕΑ ή ΤΖΙΑ, είναι ένα υπέροχο νησί, σε πολύ μικρή απόσταση – μόλις 60-70 λεπτών – από το λιμάνι του Λαυρίου. Αυτό την κάνει το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Κέα–Tετράπολη

Από το λιμάνι του ΛΑΥΡΙΟΥ (45΄- 60΄από την Αθήνα και 20΄από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος)  επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και μετά από ένα σύντομο ταξίδι μιας (1) περίπου ώρας στα γαλάζια νερά του Αιγαίου φθάνουμε στη ΚΟΡΗΣΙΑ, το σύγχρονο λιμανάκι της ΚΕΑΣ με τα καταστήματα, τα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κλπ. Παίρνουμε τον αριστερό αυτοκινητόδρομο προς την ΙΟΥΛΙΔΑ, την πρωτεύουσα του νησιού. Την συναντάμε μετά από 15΄-20΄, σκαρφαλωμένη πάνω στο λόφο, και συνεχίζουμε προς την ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ. Μετά από 4-5΄απο την ΙΟΥΛΙΔΑ στρίβουμε στο χωματόδρομο δεξιά, μετά από μια μικρή ιδιωτική (;) εκκλησία (δεξιά) διακριτή μόνο από το καμπαναριό της, σε μια περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν ΔΑΦΝΗ.  Από τον χωματόδρομο φθάνουμε στη ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ, ένα υπέροχο ορεινό συγκρότημα που αποτελείται από 6 ανεξάρτητες κατοικίες, διατεταγμένες στη σειρά κατά μήκος του ιδιωτικού δρόμου με τα πλατώματα για τους πεζούς και τα αυτοκίνητα. Η θέα από τις άνετες πλακόστρωτες βεράντες, γύρω από κάθε κατοικία είναι φανταστική. Το λιμάνι με τους γύρω οικισμούς και τις κατοικίες είναι ορατά από εκεί. Κάθε μια από τις κατοικίες αποτελείται από το καθιστικό με μικρό κουζινάκι, περίπου στο επίπεδο του δρόμου και 2 – 3 υπνοδωμάτια στο ίδιο ή στο χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο κατεβαίνουμε από εσωτερική ξύλινη σκάλα. Οι κατοικίες είναι εξοπλισμένες με όλα τα αναγκαία έπιπλα, ντουλάπια, σεντόνια, πετσέτες, κουζινικά είδη κλπ. Κάθε τι που μπορεί να χρειασθεί κανείς για μια σύντομη ή μεγαλύτερη διαμονή. Η πισίνα για τους … τεμπέληδες που δεν θέλουν να κατέβουν στη θάλασσα είναι κοινή και προσπελάσιμη απ΄όλες τις κατοικίες. Έχει μήκος  25 μ, ωραία … θέα και καθαρό γλυκό νερό, που ανανεώνεται και φιλτράρεται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Λίγα λόγια για το Λαύριο

Ξεκινάμε από το ΛΑΥΡΙΟ – μια ώρα δρόμου από την Αθήνα – μια πόλη με μακριά παράδοση στην Ελληνική Ιστορία. Μια εργατική περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό της τα αρχαία ορυχεία της με αποθέματα χρυσού και αργύρου.

«Ο χρυσός αιώνας του Περικλέους – 5ος Π.Χ. – οφείλεται στον αργυρό αιώνα του Λαυρίου»  λένε οι σύγχρονοι και πραγματικά με τα χρήματα που έβγαζαν οι αρχαίοι Έλληνες από τα μεταλλεία του Λαυρίου κατασκεύασαν τριήρεις, όπλα κλπ. που τους έκαναν νικητές στη μάχη της Σαλαμίνας και τους βοήθησαν να δημιουργήσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που έφθασε στην αποκορύφωσή του τον 5ο Π.Χ. αιώνα.

Τα αρχαία ορυχεία επαναλειτούργησαν πρόσφατα το 1820 από τη λεγόμενη Γαλλική εταιρεία δημιουργώντας την σύγχρονη εργατική πόλη του Λαυρίου, σε μικρή απόσταση από τον αρχαίο οικισμό. Τα ορυχεία σήμερα έχουν «στερέψει» αλλά η πόλη έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Το μουσείο του Λαυρίου και ο ανδριάντας αφιερωμένος στον Ζαν Μπατίστ Σερπιέρ – πρόεδρο της Γαλλικής Εταιρείας – στην είσοδο της πόλης είναι σήμερα τα κατάλοιπα και οι μαρτυρίες της ιστορίας του Λαυρίου.

Για τα δρομολόγια της γραμμής ΛΑΥΡΙΟ – ΚΕΑ
των πλοίων μπορείτε να αποταθείτε στα πρακτορεία:

  • Λαυρίου: 22920/26200, 22920/60370 και 22920/60371
  • Κέας: 22880/21435 και 22880/22660
  • Κύθνου: 22810/32345, 22810/32372 και 22810/32104
    (υπάρχει σύνδεση ορισμένες ημέρες και ώρες)